Concentratie

Het lijkt zo makkelijk. Even luisteren en dan aan het werk. Voor sommige kinderen is het echter een heel groot probleem; concentreren.

Concentreren kun je oefenen met behulp van concentratiespelletjes zoals: ik zie, ik zie wat jij niet ziet, ik ga op reis en neem mee, wat ligt er onder de doek en wat is er weg, en nog veel meer van deze spellen.

Bewegingsonrust en concentratieproblemen kunnen te verklaren zijn vanuit ontwikkelingsperspectief. Wanneer de ogen niet goed focussen en steeds hun best moeten doen om scherp te stellen is het te verklaren dat kinderen veel bewegen met hun hoofd om het beeld zo scherp mogelijk te krijgen. Soms beweegt dan het hele lijf mee en lijkt het alsof het kind niet luistert of meedoet.

Soms heeft het kind nog last van reflexrestanten die maken dat bepaalde reflexmatige bewegingen die voorkwamen in de baby tijd nog steeds aanwezig zijn. De ATNR reflex bijvoorbeeld maakt dat wanneer het hoofd naar de zijkant draait de arm zich strekt. Wanneer deze reflex nog aanwezig is gebeurt het elke keer dat als het kind het hoofd draait, de arm zich strekt en het lijf meebeweegt.

Door middel van een screening kunnen reflexrestanten opgespoord worden en met behulp van een oefenprogramma weggetraind worden. Dit vraagt wel veel motivatie van kind en ouders omdat de oefeningen dagelijks uitgevoerd moeten worden.

Kinderpraktijk Kinderpraktijk Kinderpraktijk Kinderpraktijk Kinderpraktijk